Jeesus antaa elämän

 

Jeesus antaa elämän. Jes 26:12-14, 19; Fil 1:20-26; Joh 5:19-21 (jäi pitämättä sillä kirjoitin saarnan väärästä tekstistä ja jouduin saarnaamaan elokuussa -08 Oravissa Martasta ja Mariasta)

 

Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme, ja Herralta Jeesukselta Kristukselta,

 

Tämän sunnuntain aiheena on "Jeesus antaa elämän".

 

Millä tavoin Jeesus antaa elämän? Ensinnäkin siten, että hän on Jumalan Poika, jonka kautta kaikki on luotu. Kun Jumala loi maailman, hän on aivan selvästi käyttänyt luomisessa järkeä. Maailmassa on nimittäin järjestys eikä se ole kaaos. Tätähän kuvataan Raamatun alussa: "Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Ja maa oli autio ja tyhjä". Autio ja tyhjä eli hepreaksi "tohu wabohu", kaaos, sekasotku.

 

Mutta sitten: "Ja Jumala sanoi: tulkoon valo. Ja valo tuli." Jumala alkoi sanallaan saada aikaan järjestystä kaaokseen. Valo erotettiin pimeydestä Sen jälkeen hän puhui lisää sanaansa kaaoksen vallassa olevalle maailmalle. Näin kaaoksesta erosi vesi ja kuiva maa, kasvit ja eläimet syntyivat, ja lopulta ihminen.

 

Jotain kaikesta tästä pystyy tiedekin löytämään. Sen mukaan maailmankaikkeus syntyi n. 15 miljardia vuotta sitten, ns. alkuräjähdyksessä. Silloin ei ollut mitään, tai oikeastaan oli ns. "singulariteetti". Se oli piste, jolla ei ollut lainkaan ulottuvuutta, mutta ääretön tiheys. Aikaa ei ollut. Mutta sitten aika, aine ulottuvuus ja energia erkenivat toisistaan valtavassa räjähdyksessä.

 

Tavallisesti kun jotai räjäyttää, vaikka dynamittipötkön, niin ei siitä synny järjestystä, vaan tuhoa ja kaaosta.Mutta luomisen alkuräjähdys oli erilainen. Siinä oli mukana "informaatiota". Siinä oli mukana Jumalan Sana, jolla hän toi järjellisen rakenteen todellisuuteen. Siksi luomisen ensi hetkillä syntyi vetyatomeita, kun aineen alkeishiukkaset järjestäytyivät. Järjestys lisääntyi jatkuvasti, syntyi monimutkaisempia atomeita, lopulta galakseja, aurinkoja, tähtisumuja ja planeettoja. Syntyi meidän planeettamme, jolla ainoana tunnettuna pleneettana on elämän edellytykset: vettä, sopiva lämpötila ja suojaava, hapekas ilmakehä.

 

Hyvät ystävät, Jeesus Kristus on tuo Jumalan järki tai Jumalan Sana, jonka välityksellä maailma on luotu hyväksi ja kauniiksi järjestykseksi. Tämä ei tarkoita vain luomisen ensimmäistä hetkeä. Se koskee kaiken olemassaolon jokaista hetkeä. Se että sinulla on elävä ruumis ja ajatteleva ja tunteva sielu ja elämää ja kauneutta ja syvällisyyttä janoava henki, se on sen vaikutusta, että Jumala antaa sinulle jatkuvasti elämän Sanansa Jeesuksen kautta. Tämä ei siis koske pelkkää hengellistä elämää vaan kaikkea tässä maailmassa, ruumista, ilmaa, kiveä, vettä. Jos Jumala lakkaisi hetkeksikin ylläpitämästä olemassaoloa, kaikki vajoaisi takaisin tyhjyyteen ja olemattomuuteen.

 

Jeesus siis antaa elämän aivan yleisimmällä tasolla. Mutta sitten on niin, että Jeesus antaa elämän muissakin merkityksissä. Voihan nimittäin olla niin, että joku ihminen ei lainkaan tunne Jeesusta, ehkä hän on epätoivoinen ja kyllästynyt elämänsä ja tuhoaa sitä katkeruudella, päihteillä tai vaan turtumisella. Yleisessä mielessä Jeesus antaa koko ajan hänellekin elämän, sillä onhan hänellä elävä ruumis ja tunteva sielu.

 

Mutta Jeesus antaa elämän silläkin tavalla, että ihmisen sisäisestä elämästä tulee mielekästä. Tämänkin hän tekee monella tapaa: 1) Jeesus antaa synnit anteeksi. Meistä jokainen on tehnyt syntiä Jumalaa vastaan ja siksi meidän normaali, luonnollinen tilamme on salainen syyllisys Jumalan edessä. Ei tarvitse olla kyse mistään valtavista rötöksistä. Jos ihan normaalia, yleisen tason syntiä ei saa anteeksi, se tukahduttaa jumalasuhteen. Silloin hengellinen elämä tukahtuu, näivettyy ja kuolee. Mutta Jeesus antaa elämän, meille kaikille Jumalan edessä syyllisille. Hän otti kerran päälleen koko ihmiskunnan synnin, kantoi sen ristin puulle omassa ruumiissaan ja teki sen tyhjäksi. Näin Jeesus antaa elämän.

 

2) Jeesus antaa elämän myös siten, että me saamme hengessämme yhteyden Jumalaan. Tästä Paavali kirjoittaa äsken lukemassani tekstissä: "Mutta elämä on minulle Kristus ja kuolema on voitto". Elämä on minulle Kristus. Tämä tarkoittaa sitä, että Paavali tunsi Kristuksen sisäisesti. Hän uskoi sydämessään, että Jeesus on hänen Vapahtajansa, hän rukoili hengessään Jeesuksen nimessä, hän mietiskeli Jumalan sanan eli VT:n lupauksia Jeesuksesta ja näin hän sai ikään kuin hengittää Kristusta.

 

Hengellisessä elämässä ehkä hienointa on se, että siinä on kyse sisiäisestä yhteydestä samaan elämän antajaan  kuin joka on antanut meille myös aineellisen ja ruumiillisen elämän. Ja joka on järjestänyt maailman järjelliseksi järjestykseksi ihan jo aomien tasolla luomisen alkuhetkillä. Jeesus on Jumalan Sana, jolla maailma on luotu, sama Jeesus on Jumalan Sana, joka on lunastanut minut, sama Jeesus on Jumalan sana, jota on Raamatun lupauksissa ja jota mietiskelemällä sen saa elämäksi hengelleen. Kyse ei siis ole mistään ihmisen keksimästä uskonnosta, vaan koko maailman perustana olevasta Elämästä. Siksi Jeesuksen sisäisesti tunteva saa elää syvässä harmoniassa koko todellisuuden kanssa. Konkreetisesti tämä tarkoittaa vaikkapa sitä, että kun katselet vaikkapa jotain pientä luonnon kauneuden yksityiskohtaa, vaikkapa koivn lehden pieniä kuvioita ja syvää vihreää, niin saat ajatella, että sinun puolestasi kuollut ja sinua rakastava Jeesus Kristus on antanut koivun lehdelle sen kauniin järjestyksen.

 

Kolmannella tavalla Jeesus antaa elämän siten, että hän herättää meidät kerran kuolleista. Tämän päivän Vanhan testamentin teksti kuvaa tätä näin: "Mutta sinun kuolleesi heräävät eloon, heidän ruumiinsa nousevat ylös. Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään."  (Jes 24) Evankeliumissa sama asia on sanottu näin: "Niin kuin Isä herättää kuolleet ja antaa heille elämän, niin antaa myös Poika elämän kenelle tahtoo." Siksi Paavali sanoo: "Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto." Kuollessaan Paavali tiesi pääsevänsä nukkumaan Herran huomaan, odottamaan sitä päivää, jolloin Jeesuksen ääni herättää hänet uuteen elämään, joka on parempi kuin tämä, sillä siinä elämässä Jumalan Sana, Jeesus Kristus saadaan tuntea kasvoista kasvoihin.

 

Nämä kaikki tavat, joilla Jeesus antaa elämän, ne ovat yhteydessä toisiinsa. Niiden pitää olla yhteydessä toisiinsa myös sinulle, jos meinaat päästä osalliseksi siitä elämästä, joka Jeesuksessa on.

1)      Sinussa oleva ruumiillinen elämä perustuu pohjimmiltaan häneen (vaikka onhan se voinut sairastua joko Jumalan sallimuksesta tai omien virheiden takia). Jeesus on Jumalan Sana, joka ylläpitää olemassaolon ja elämän.

2)      Jeesus on antanut sinulle elämän kuolemalla sinun puolestasi.

3)      Jeesus antaa sinulle sisäisen hengellisen elämän. Hän on tullut sinun omaksesi kasteessa, hän vaikuttaa sinussa uskoa, kun mietiskelet Raamatun lupauksia hänestä, käyt ehtoollisella ja rukoilet Jumalaa hänen kauttaan

4)      Jeesus herättää sinut kerran haudasta ja vie sinun iankaikkiseen elämään taivaassa. Tämä perustuu siihen, että iankaikkinen elämä on oikeastaan jo alkanut täällä ja nyt, jos uskoo Jeesukseen. Niin kuin Raamatussa sanotaan "Jos joku janoaa niin tulkoon minun tykön ja juokoon. .. Siitä vedestä tulee iankaikkisen elämän lähde, joka pulppuaa iankaikkiseen elämään." (Joh ev.)

 

Jos joku ei halua ottaa vastaan Jeesuksen antamaa elämää, niin joka tapauksessa hän elää hänen kauttaa ensimmäisessä merkityksessä. Ja toinenkin merkitys on silti voimassa. Mutta kolmenen ja nelonen eivät toteudu.