Helatorstaina 2018

Helatorstaina 10.5.2018 Savonlinnan Tuomiokirkossa

Luuk. 24:46-53, Room. 8:31-39

 

Mitä kristittynä oleminen on? Olenko minä oikea kristitty? Jos olen, niin miksi?

 

Aika monet suomalaiset kyselevät tällaisia. Suomi on nimittäin edelleen eräs maailman kristityimpiä maita. Mutta samalla me suomalaiset olemme ehkä maailman arimpia ihmisiä uskonasioiden suhteen.

 

Vastauksia siihen, että olenko minä kristitty ja miksi, on hyvin moninaisia. Jotkut ovat tosiaan hyvin arkoja, tyyliin ”Minulla on arka toive, että olen kristitty.” Toiset ovat rohkeampia.

 

Mutta tätä asiaa ei kannata enempää spekuloida. Vastauksia on yhtä monia kuin on ihmisiäkin.

 

Siksi annan tällaisen ”poikki ja pinoon” -tyyppisen vastauksen: Kristittynä oleminen perustuu Jeesukseen. Kristittynä oleminen perustuu siihen, kuka Jeesus on; ei siihen, mikä sinun kristillisyytesi tyyli on.

 

Kristittynä ollaan Jeesuksen varassa. Sen varassa, mitä hän on ihmiskunnan hyväksi tehnyt.

 

No mitä Jeesus on sitten ihmiskunnan hyväksi tehnyt?

 

Se on aika helppo oppia ja muistaa miettimällä kristinuskon keskeisiä juhlapäiviä. Niitä on neljä: joulu, pääsiäinen, helatorstai ja helluntai.

 

Jouluna Jumalan Poika syntyi ihmiseksi. Se tarkoittaa sitä, että Jeesuksessa Jumala teki ikäänkuin sillan taivaan ja maan välille, Jumalan ja ihmisen välille. Jeesus on välimies, koska hän on sekä tosi Jumala että tosi ihminen. Siksi me maan ihmiset voimme hänen kauttaan olla tekemisissä taivaan Jumalan kanssa.

 

Pääsiäisenä Jeesus kuoli meidän puolestamme ja sovitti meidän syntiemme.  Sitten Jumala herätti hänet kuolleista.Välit Jumalaan on näin korjattu. Saamme Jeesuksen takia aloittaa jumalasuhteen puhtaalta pöydältä.

 

Helluntaina ylösnoussut Jeesus lähetti maailmaan Pyhän Hengen. Se on olennaista, koska Jumalan Henki tuo Jeesuksen ihmiskunnalle hankkiman hyödyn vaikuttavaksi meissä, yhä tänään, meidän nykyihmistenkin sydämissä.

 

Mutta sitten on vielä se neljäs suuri kristinuskon juhla eli helatorstai. Se on tänään.

 

Mitä helatorstai oikein merkitsee? Mitä sellaista Jeesus teki helatorstaina, että sinä saat sen perusteella olla kristitty?

 

Helatorstai on ”Kristuksen taivaaseen astumisen päivä”. Silloin Jeesus palasi taivaallisen Isänsä luo.

Nyky-Suomessa siitä tiedetään suunnilleen se, mitä pari vuotta sitten oli Ilta-Sanomien lööpissä: ”Alko on kiinni, koska Jeesus meni taivaaseen”.

 

Mutta helatorstain merkitys on paljon suurempi. Siitä puhutaan vaikkapa tuossa lukupulpetista kuullussa Roomalaiskirjeen tekstissä:

 

[Kristus] on kuollut meidän tähtemme, ja enemmänkin: hänet on herätetty kuolleista, hän istuu Jumalan oikealla puolella ja rukoilee meidän puolestamme! (Room. 8:34).

 

Helatorstaina Jeesus teki meidän hyväksemme sen, että hän palasi Jumalan luo. Sitä tarkoittaa se, että hän ”istuu Jumalan oikealla puolella”, niin kuin tuossa sanotaan. Tai niinkuin sanomme  uskontunnustuksessa: ”- - nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän kaikkivaltiaan oikealla puolella.”

 

Tuo ei tarkoita vain jotain oikeanpuoleista paikkaa Jumalan vierellä, jossa hän istua kököttäisi. Ei, vaan se tarkoittaa sitä, että meidän puolestamme kurjaksi ja heikoksi tullut Jeesus korotettiin ensimmäisenä helatorstaina takaisin siihen valtaan, joka hänelle Jumalan Poikana kuuluu.

 

Mitä Jeesus siinä jumalallisessa vallassaan tekee? Tuossa sanotaan, että hän ”rukoilee meidän puolestamme”.

 

Jos mietit, että missähän se Jeesus nykyisin on ja mitähän hän tekee, niin tässä on vastaus: hän on Jumalan luona ja rukoilee meidän puolestamme.

 

Hän rukoilee myös sinun puolestasi, koska sinä olet hänelle niin rakas, että hän antoi henkensä siunun takiasi.

 

Tämä Jeesuksen rukous meidän puolestamme, se on aivan olennaista meidän kristittynä olemisen ja pysymisen kannalta. Heprealaiskirjeessä siitä puhutaan näin:

 

”Jeesus pystyy nyt ja aina pelastamaan ne, jotka hänen välityksellään lähestyvät Jumalaa. Hän elää iäti rukoillakseen heidän puolestaan.” (Hepr. 7:25).

 

Eli jos vielä palataan siihen arkaan tai rohkeaan kyselyyn, että millä perusteella minä tai sinä olemme kristittyjä: Se johtuu siitä, että meidän puolestamme jouluna syntynyt ja pääsiäisenä kuollut ja ylösnoussut Jeesus on helatorstaina astunut taivaaseen. Ja siellä hän rukoilee sinun puolestasi.

 

Kun mietit omaa kristillisyyttäsi, niin teepä se poikkeuksellisesti helatorstain sanoman kautta. Sano sydämessäsi hänelle: ”Kiitos Jeesus, että rukoilet Jumalaa minunkin puolestani. Sen perusteella minä olen kristitty.”

 

Ja jos näin sydämesssäsi sanot, niin silloin olet oikealla tiellä. Sillä Jeesuksen rukous on voimakas ja vaikuttaa. Se vaikuttaa sen, mitä hän tämän päivän evankeliumissa sanoi: ”Minä lähetän teille sen, minkä Isäni on luvannut.” Nimittäin Pyhän Hengen.

 

Pyhä Henki ja helluntai ovat monelle vaikeita asioita. Ehkä pelottavakin, kun Pyhää Henkeä ei ymmärrä. Ja sitten on olemassa kaikenlaisia hihhuleita ja hurmahenkiä.

 

Siksi kannattaa lähteä liikkeelle helatorstaista. Eli siitä, että Jeesus on korotettu ylös taivaaseen Jumalan luo. Siellä hän rukoilee minun puolestani, niin että minäkin saan olla kristitty. Se rukous vaikuttaa ja tuo minullekin yhteyden taivaan Isään.

 

Itse ei tarvitse huolehtia siitä, että onko minulla Pyhä Henki. Antaa Jeesuksen huolehtia. Ja sitä hän tekee, hyvin tehokkaasti, kun hän rukoilee meidän puolestamme Jumalaa taivaassa. Ja se rukous vaikuttaa sen, että mekin saamme uskoa Jumalaan; ei oman uskovaisuuden varassa, vaan Jeesuksen varassa. Siinä Pyhä Henki on salaisesti ja hiljaa läsnä.

 

Nouskaamme siksi tunnustamaan yhteinen kristillinen uskomme.