Aattohartaus Ahvensalmi

Luuk 2:1-14

Kristillisen perimätiedon mukaan Jeesuksen syntymäpaikkana oli luola. Sinne Maria meni synnyttämään esikoisensa, koska heille ei ollut sijaa majatalossa. Samalla se luola oli talli,  näppära ja halpa eläinsuoja lampaille, vuohille, lehmille ja aaseille.

Mutta ei sellainen luola-talli sovellu ihmislapsen syntymäpaikaksi. Paitsi hätätilassa, jollekin tosi köyhälle.

Jeesuksen syntymäpaikassa on Jumalan meille varta vasten antama viesti: ihmisten Vapahtaja syntyi hyvin köyhiin oloihin. Tällä Jumala haluaa sanoa, etti köyhimmänkään ihmisen ei pidä pitää itseään liian halpana Jeesukselle.

Se pitää paikkansa henkisessäkin mielessä. Jeesus on syntynyt juuri sellaisia ihmisiä varten, jotka kokevat olevansa kaukana Jumalasta. Kun puuttuu se hurskaus ja uskovaisuus, eikä ole mitään henkistä tai hengellistä annettavaa Jumalalle tai seurakunnalle tai papille.

Se oli totta myös Betlehemin kedon paimenista. He olivat raskaan mutta tuottoisan työn raatajia; töissä melkein koko ajan, yölläkin. Mutta se kannatti rahallisesti, vaikka perhe-elämä kärsi, eikä aikaa jäänyt uskonnolle.

Näille miehille enkeli sanoi: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle.”

Enkelin piti sanoa, että älkää pelätkö. Sillä kun Jumalan enkeli ilmestyy, ihmisen reaktiona on pelko. Ja varsinkin näitten paimenten. Eivät he olleet tottuneita Jumala-asioihin, vaan konkreettisempiin juttuihin: siihen, minkä hinnan lampaista sai, missä niille oli laidunta ja miten sudet ja varkaat sai pidettyä poissa.

Mutta nyt heidän edessään seisoi Herran enkeli, joka sanoi: ”Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra.”

Vapahtaja on syntynyt myös meille. Enkelihän sanoi: ”Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle.” Koko kansa tarkoittaa myös sellaisia, jotka eivät pysty olemaan niin henkisiä tai hengellisiä, että tavoittaisivat Jumalan.

Ei siihen kukaan pystykään. Juuri siksi Jumala syntyi pieneksi lapseksi. Häntä meidän ei tarvitse pelätä, emmekä oikein voikaan pelätä. Hän nukkuu seimessä ja äitinsä Marian sylissä ja imee hänen rintaansa. Silti tuo lapsi on kaikessa inhimillisessä suloisuudessaan, ei mitään sen vähempää kuin Jumala itse. Ja hänestä kasvoi mies, joka otti päälleen meidän kaikkien synnit ja kuoli niitten takia ristillä ja teki ne tyhjäksi. Siksi enkeli sanoi hänestä ”Tänään on teille syntynyt Vapahtaja.”

Mikä Vapahtaja on? Vapahtaja on se, joka vapauttaa ihmiset kaikesta sellaisesta, mikä estää jumalasuhteen.

Ja meillä ihmisillä onkin paljon mistä vapautua. Monet kokevat, että mitään Jumalaa tuskin on olemassakaan. Tai jos Jumala on, niin minulla ei ole mitään pääsyä hänen yhteyteensä. Hän on niin suuri ja pyhä ja tavoittamaton.

Mutta enää mikään sellainen ei päde. ”Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja.” Meidän syntimme on pyyhitty pois ja Jumala on tullut meitä lähelle.

Menkäämme siis mekin sielumme silmin tuonne Betlehemiin, luolatalliin. Ja katsokaamme seimeen: tuo lapsi on Vapahtaja, tuo Jeesus. Hän, meidän Jumalamme, ei olekaan pelottava tai kaukainen. Hän on pieni suloinen ihmislapsi. Ja kuitenkin, tuossa lapsosessa Jumala astui alas luoksemme ja vapautti meidät. Hänen takiaan hän yhä tänään antaa syntimme anteeksi ja lupaa viedä meidät kerran taivaaseen, Isän kotiin, jossa ei ole kuolemaa.

Ehkä paras ja helpoin tapa uskoa Jeesukseen on kiittää Jumalaa siitä, että hän on lähettänyt hänet minunkin Vapahtajakseni. Kun kiitämme Jumalaa tästä lahjasta, silloin uskomme, että  Jumala rakastaa ihmiskuntaa ja minua sen mukana. Ja että Vapahtaja Jeesus kuuluu minullekin.

Kun lopussa laulamme virrestä 21, niin joka sen laulaa sydämestään, se kiittää Jumalaa. Ja samalla hän uskoo. Mutta sitä ennen, tunnustakaamme uskomme myös Apostolisen uskontunnustuksen mukaan.