Pääsiäinen 2017

Pääsiäispäivän saarna Savonlinnan Tuomiokirkossa 16.4.2017

1.Kor. 15:22-22, Joh. 20:1-10

 

Pääsiäinen ei ollut Jeesuksen opetuslapsille mitenkään selkeä asia. Sen voi nähdä tuosta evankeliumitekstistä. Kun Maria Magdalena huomasi Jeesuksen haudan olevan tyhjä, hän luuli, että joku oli siirtänyt Jeesuksen kuolleen ruumiin johonkin muualle. Ja kun Pietari meni katsomaan hautaa, hän löysi vain tyhjät käärinliinat ja jäi ihmettelemään niitä. Ja sitten hän lähti Johanneksen kanssa haudalta majapaikkaansa jatkamaan ihmettelyä.

 

Vasta vähitellen heille selvisi, että he olivat saaneet olla todistamassa maailmanhistorian merkittävintä tapahtumaa, Kristuksen ylösnousemusta kuolleista.

 

Ei ole mikään ihme, että myös meille pääsiäisen merkitys voi olla epäselvä. Tiedämme kyllä, että kyse on iloisesta juhlasta. Luonto alkaa näihin aikoihin syntyä uudesti ja sen vertauskuvana on tipuja ja pääsiäismunia ja mämmiä. Mutta ehkä niidenkin kanssa ihmettelemme kuin Pietari, että merkitsevätkö ne jotakin enemmän.

 

Se on normaalia. Niin Jeesuksen opetuslapsetkin ottivat vastaan ensimmäisen pääsiäisen, epätietoisina.

 

Vasta pikkuhiljaa heille sitten kirkastui, että miksi kaikki se hämmentävä ja pelottava ja surullinen, joka edelsi pääsiäistä, oli tapahtunut. Ja mikä ilo Jeesuksen tyhjään hautaan oikein liittyi.

 

Tästä löydöstä, pääsiäisen merkityksestä, siitä kertoo aiemmin luettu Paavalin kirje korinttilaisille. Ylösnousemisensa jälkeen Jeesus valitsi Paavalin lähettilääkseen. Paavali sai Jeesukselta tehtävän kertoa ihmisille sen, että mitä pääsiäinen oikein merkitsee. Hänen auttamanaan mekin voimme päästä ymmärtämään, että mistä siinä on kysymys.

 

Tuossa Jaanan äsken lukemassa tekstissä Paavali yritti sanoa, että Jeesuksen ylösnousemus on tae siitä, että hän oikeasti on Jumalan Poika. Ei kukaan voi itsestään herätä kuolleista. Mutta Jeesus heräsi. Hän heräsi oikeasti kuolleista, historiassa, ei vain jossain legendassa tai sadussa. Näin Jumala itse todisti Jeesuksen puolesta, että hän tosiaan on ihmiskunnan pelastaja.

 

No miten Jeesus sitten on pelastanut meidät? Mitä hän on saanut aikaan?

 

Jeesus on voittanut kuoleman. Ja se on hieno asia.

 

Siksi kuolema ei olekaan kaiken loppu. Me vaan luulemme niin. Ja se saa aikaan pelkoa, suorittamista ja kiirettä, jo elämän aikana. Edessä olevan kuoleman vääjäämättömyys saa aikaan tunteen, että ennen elämän loppua on haalittava itselle mahdollisimman paljon hyvää ja saatava aikaan mahdollisimman paljon, ettei elämä menisi hukkaan. Ja sitten kuolema lopettaa tylyllä tavalla kaiken, emmekä tiedä, miten meidän sitten käy.

 

Eli kuolema on kuin hirmuhallitsija, joka väijyy kaiken taustalla ja pitää elämää kylmissä näpeissään.

 

Mutta rakkaat sisaret ja veljet, ei se olekaan enää niin. Pääsiäisen merkitys on se, että  Jumala on antanut meille pääsiäisessä tehokkaan vastalääkkeen  kuolemaa vastaan.

 

Useimmat suomalaiset kai tietävät, että Jeesus on sovittanut meidän syntimme. Mutta se ei ole läheskään kaikki mitä hän on tehnyt puolestamme. Ei, vaan sen lisäksi hän on voittanut meidän kuolemamme. Hän on tylysti päihittänyt hirmuhallitsijan ja vienyt siltä vallan meihin. Vähän niin kuin Daavid päihitti Goljatin tai SaPko Kiekko-Vantaan.

 

Joku voi kysyä, että miten yhden juutalaisen miehen kuolema ja ylösnousemus yli 2000 vuotta sitten, miten se  voisi vaikuttaa vielä nykyisin? Sellainen tuntuu mahdottomalta.

 

On kuitenkin otettava huomioon, että Jumala katsoo asioita eri näkövinkkelistä kuin ihminen. Ja Jumalan näkökulmasta Jeesus on koko ihmiskunnan edustaja. Siksi hän saattoi kuolemallaan sovittaa kaikkien kaikki synnit.

 

Mutta Jeesus on Jumalalle tosiaan koko ihmiskunnan edustaja. Siksi se mitä Jeesukselle tapahtui, se tapahtui kaikkien ihmisten hyväksi. Siksi, kun Jeesus voitti kuoleman, hän voitti sen myös meidän tänään täällä kirkossa olevien puolesta. Kun Jeesus herätettiin kuolleista, niin se tapahtui meidän hyväksemme.

 

Eli saat uskoa, että se kylmänäppinen hirmuhallitsija, joka väijyy elämän taustalla, se on sinunkin kohdallasi suistettu vallasta Jeesuksen ylösnousemuksessa. Enkeli vieritti kiven Jeesuksen haudalta, ja niin on kuolema vieritetty pois meidän elämäämme painostamasta.

 

Se on pääsiäisen merkitys ja sanoma. Meidän kaikkien pitää kyllä kerran kuolla. Niinhän Jeesuskin kuoli, hän joka on meidän ihmisten edustaja Jumalan silmissä. Mutta siinä ei ollut läheskään kaikki. Jumala herätti hänet kuolleista, kolmen päivän kuluttua.

 

Siksi ne tyhjät käärinliinat olivat siellä tyhjässä haudassa. Meidän edustajamme Jeesus heräsi uuteen elämään. Samalla tavalla myös meidät vielä herätetään kuolemamme jälkeen uuteen elämään, Jeesuksen ansiosta.

 

Paavali kirjoitti näin:

 

Mutta nyt Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta jotka ovat kuolleet. Kun kerran kuolema sai alkunsa ihmisestä, samoin kuolleiden ylösnousemus on alkanut ihmisestä (1. Kor. 15:20-21).

 

Jeesus on Paavalin mukaan herätetty kuolleista ”esikoisena”. Esikoinenhan tarkoittaa sisarusparven ensimmäiseksi syntynyttä. Ja sellainen Jeesus on.  Hän on Jumalan katsannossa meidän isoveljemme, koska hänessä Jumalan voima voitti kuoleman ensimmäisenä. Mutta kerran se vaikuttaa myös meissä kristityissä, Jeesuksen pikkuveljissä ja pikkusisarissa. Ja me saamme herätä haudasta uuteen elämään Jumalan luona. Se on pääsiäisen sanoma ja merkitys.

 

”Opetuslapset lähtivät haudalta majapaikkaansa.” He eivät vielä käsittäneet, mitä oli tapahtunut ja mitä se merkitsi. Mutta he lähtivät majapaikkaansa tyhjältä haudalta. Siksi heillä oli toivo. Vähän myöhemmin Jumala täytti sen toivon ilolla, kun he saivat kohdata ylösnousseen Jeesuksen.

 

Ihan sama on meidänkin tilanteemme. Mekin saamme lähteä majapaikkaamme täältä kirkosta kuin tyhjältä haudalta, sillä Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista. Vaikka emme pääsiäistä vielä kokonaan ymmärrä, niin silti meilläkin on toivo. Saamme olla varmoja siitä, että kerran Jumala täyttää sen toivon ilolla. Me saamme kohdata ylösnousseen Jeesuksen, joka voimallaan herättää meidät kuolleista uuden elämän aamuun.

 

Ja silloin me saamme sanoa hänelle: ”Terve, isoveli! Hienoa, miten hyvin voitit kuoleman.” Ja luulen, että hän vastaa meille jotain tällaista: ”Terve pikkuveli, terve pikkusisko! Enkö onnistunutkin aika täydellisesti?”

 

Nouskaamme tunnustamaan yhteinen krisitillinen uskomme Nikean uskontunnustuksen m