Luontokirkko Linnasaaressa

Luontokirkko Linnasaaressa 18.6.2017

Luuk. 12:13-21

 

On hienoa, että tänään saamme olla yhdessä koolla täällä ihanassa luonnon helmassa.

 

Suomalaisen luonnon kauneudessa ihanaa on muun muassa se, että se on ilmaista. Ilmaista on kesätuuli, ilmaista on aurinko, ilmaista on laineen liplatus.

 

Tämän päivän Raamatun teksteissä ei kuitenkaan puhuta ilmaisista asioista. Vaan puhutaan rahasta. Ja siitä, miten rahasta helposti tulee ihmiselle epäjumala. Se tarkoittaa sitä, että ihminen etsii perimmäistä turvaa rahasta. Silloin raha on ottanut ihmisen sydämessä sen paikan, joka kuuluu Jumalalle.

 

Päivän evankeliumitekstissä kerrotaan rikkasta miehestä. Jumala sanoi hänelle suorat sanat: ”Sinä hullu!”

 

Tuo rikas mies ei varmaan itse ajatellut, että hän oli hullu. Päinvastoin, hän halusi toimia viisaasti. Hänen peltonsa kasvoivat hyvin. Entiset vilja-aitat eivät enää riittäneet. Hän keksi: ”Puran aittani ja rakennan isommat niiden sijaan.”

 

Sellainen on järkevää. Jos omaisuutta kertyy, se kannattaa laittaa isompiin aittoihin eli sellaisiin osakkeisiin ja rahastoihin, että se kasvaa entisestään.

 

Mikä tuossa miehessä sitten oli niin väärin, että Jumala sanoi hänelle yks’kantaan: ”Sinä hullu!”?

 

Se näkyy siinä, mitä mies sanoi sydämessään itselleen: ”Kelpaa sinun elää! Sinulla on kaikkea hyvää varastossa moneksi vuodeksi. Lepää nyt, syö, juo ja nauti elämästä!”

 

Rikkaudesta oli tullut hänelle hänen sydämensä turva. Hän sai varallisuudestaan sen toivon ja ilon, jonka varassa saattoi odottaa hyvää tulevaisuutta.

 

Tällaista elämä on yhä nykyään. Hyvin sijoitetusta omaisuudesta tulee hyvin helposti ihmiselle hänen sydämensä ilo ja tyytyväisyys. Kun hän ajattelee sijoituksiaan ja niiden tuottoa, hän sanoo itselleen: ”Kyllä minun nyt kelpaa elää!” Se tarkoittaa, että hänen sydämensä uskoo ja turvautuu Jumalan sijasta rahaan.

 

Mutta eivät näin toimi vain rikkaat. Myös köyhät voivat toimia näin. Se näkyy päivän evankeliumista. Siinähän eräs mies väkijoukosta sanoi Jeesukselle: ”Opettaja, sano veljelleni, että hän suostuisi perinnönjakoon.”

 

Mies oli luultavasti köyhä. Hän toivoi perinnöstä apua tilanteeseensa. Mutta nyt koko potti menisi vanhemmalle veljelle! Miksei veli voinut antaa osaa hänelle? Eikö kuuluisa saarnaaja Jeesus voisi patistaa veljeä perinnönjakoon?

 

Jeesus ei auttanut tuota miestä tässä asiassa. Siksi, että myös tuolle miehelle rahasta oli tullut hänen sydämensä turva ja toivo. Jeesus näki sen ja sanoi: ”Karttakaa tarkoin kaikenlaista ahneutta. Ei kukaan voi rakentaa elämäänsä omaisuuden varaan, vaikka sitä olisi kuinka paljon tahansa.”

 

Miksei elämää voi rakentaa omaisuuden varaan? Siksi, että lopulta tulee kuolema, ja siltä raha ei voi meitä pelastaa. Se ei voi pelastaa rikasta, mutta ei myöskään köyhää. Siksi Jumala sanoo heille kummallekin: ”Sinä hullu”.

 

Meidän elämämme ja sielumme on nimittäin meillä lainassa. Siitä kertovat Jumalan sanat rikkalle miehelle: ”Tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta takaisin.”

 

Eräänä yönä tai päivänä mekin kuolemme, ja sielumme vaaditaan meiltä takaisin. Kuolemalta me emme voi ostaa itseämme takaisin. Emme omaisuudella,  mutta emme myöskään köyhyydellä.

 

Mikä sitten auttaa? Siitä Jeesus sanoo: ”Näin käy sen, joka kerää rikkautta itselleen mutta jolla ei ole aarretta Jumalan luona.”

 

Aarre Jumalan luona. Mitä se on? Se on Jeesuksen meistä maksama hinta. Hän on Jumalan Poika, mutta hän uhrasi elämänsä ostaakseen meidät vapaiksi. Hän kuoli syntiemme sovituksena. Hän nousi kuolleista. Näin hän voitti kuoleman ja maksoi meistä jokaisesta valtavan hinnan, sen hinnan, joka sielustamme kuolemassa kerran vaaditaan.

 

Se hinta jää meiltä maksamatta, olimme sitten rikkaita
tai köyhiä. Mutta Jeesus on sen kerran maksanut meidän puolestamme. Siksi hän on se ”aarre Jumalan luona”.

 

Miten sen aarteen saa omakseen? Sen me olemme oppineet jo rippikoulussa, että miten taivaaseen pääsee. No miten? Niinkö, että kun tekee parhaansa Jumalan käskyjen pitämisessä, niin silloin pyhä Pietari kerran avaa taivaan portit?

 

Ei, vaan oikea vastaus on tämä:  Taivaaseen pääsee sillä, että on 1) kastettu ja 2) uskoo Jeesukseen omana Vapahtajanaan.

 

Miten se voi näin olla? Siten, että kun sinut kastettiin, niin silloin sinulle annettiin siinä kasteen vedessä omaksesi ”aarre Jumalan luona” eli Vapahtajamme Jeesus Kristus. Jumala on rakastanut sinua niin paljon, että on antanut sinulle aarteeksi oman Poikansa. Ja hän on yhä sinun omasi, olet sitten rikas tai köyhä. Vaikka et olisi yhtään uskonnollinen, niin silti sinullekin on kasteessasi annettu omaksi se, mitä Jeesus tuli maailmaan ihmiskunnan hyväksi tekemään.

 

Usko taas tarkoittaa sitä, että luottaa sydämessään siihen, mitä on kasteessaan saanut. Usko on sitä, että ihminen turvautuu sydämessään Jeesukseen. Silloin ihminen ikään kuin kuittaa omakseen tuon kasteessa jo saadun taivaallisen aarteen. Silloin ihminen sanoo sydämessään Jumalalle: ”Kiitos kun olet Jeesuksen minullekin antanut. Pidän hänet omanani, luotan siihen että hän on totta. Että hän on minunkin aarteeni, minunkin Vapahtajani ja sieluni lunastushinta.”

 

Silloin saa olla Jumalan lapsi jo nyt. Ja sitten kerran kuolemassa Jumala ei sano meille, että ”Sinä hullu!”, vaan hän sanoo: ”Sinä viisas tyttäreni ja poikani! Ei haittaa, vaikka sinulla on syntejä. Sillä sinulla on hallussasi suuri aarre, minun Poikani Jeesus. Hänen omakseen sinut on kastettu ja häneen sinä olet uskonut omana Vapahtajanasi.

 

Siksi harjoitamme tuota uskoa nytkin ja tunnustamme yhteen ääneen kristillisen uskomme: Minä uskon - - .