Kaanaan häät

Saarna Savonlinnan Tuomiokirkossa 17.1.2016

Joh. 2:1-11

 

Evankeliumiteksti on kertomus Jeesuksen julkisen toiminnan alusta. Jeesus oli kutsuttu häihin galilealaiseen kylään nimeltä Kaana. Teksti ei kerro, keitä morsian ja sulhanen olivat. Ehkä he olivat Jeesuksen sukulaisia tai perhetuttuja. Se selittäisi miksi häihin oli kutsuttu Jeesuksen ja opetuslapsien lisäksi hänen äitinsä.

 

Hääjuhlista loppui viini.  Se oli suuri häpeä sulhaselle ja hänen perheelleen. Se oli jopa peruste oikeusjuttuun sulhasta vastaan, kun hän ei ollut kyennyt järjestämään kunnollista juhlaa uuden vaimonsa kunniaksi. Maria halusi säästää perhettä tällaiselta häpeältä ja sanoi Jeesukselle: "Heillä ei ole viiniä."

 

Äiti -Maria luultavasti tiesi tai aavisti, että hänen pojallaan oli piileviä kykyjä. Olihan enkeli ilmoittanut hänen ihmeellisestä syntymästään, olivathan itämaiden viisaat myös todistaneet hänen olevan jotain erityistä. Seitsenvuotiaana hän oli osoittanut sen Jerusalemin temppelissä ihmeellisellä raamatuntuntemuksellaan.

 

Maria vetosi Jeesukseen, että tämä lopultakin käyttäisi näitä kykyjään julkisesti ja päästäisi sulhasen perheen häpeästä.

 

Jeesus ei ensin tahtonut. Hän sanoi "Anna minun olla, nainen. Minun aikani ei ole vielä tullut." Ei ollut vielä aika paljastaa julkisesti, kuka hän oikein oli.

 

Hyvän äidin tavoin Jeesuksen äiti ei antanut pojalleen periksi, vaan sanoi häiden palvelusväelle: "Mitä hän teille sanookin, tehkää se." Kyllä poika vielä muuttaisi mielensä, mutta ei painostamalla.

 

Ja siinä äiti oli oikeassa.

 

”Siellä oli kuusi kivistä vesiastiaa juutalaisten tapojen mukaisia pesuja varten; ne olivat parin kolmen mitan vetoisia.” (Joh. 2:6).

 

Kukin näistä kuudesta vesiastiasta veti  2–3 mittaa, toisin  sanoen 80 – 120 litraa, sillä nestemitta oli noin 40 litraa. Yhteensä tuosta tulee siis 480 – 720 litraa. Näitä vesiastioita tarvittiin erilaisiin rituaalisiin pesuihin, joita juutalaiset olivat ottaneet noudattaakseen saavuttaakseen muka puhtauden itselleen ja astioilleen Jumalan edessä.

 

 Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten. Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät. Valvoja maistoi vettä: se oli muuttunut viiniksi. Toisin kuin palvelijat, jotka olivat veden astiasta ottaneet, hän ei tiennyt, mistä viini oli peräisin.

 

Jeesus oli tehnyt järjettömän määrän viiniä, yli puoli tonnia, pelkästä vedestä.  Hääjuhla oli pelastettu! Eikä se ollut mitään huonoa bulkkiviiniä, vaan erittäin korkealaatuista, minkä juhlien sujumisesta vastaava valvoja heti maistoi. Hän oli viinin hyvästä laadusta niin ihmeissään, että kutsui sulhasen luokseen ja sanoi, että hänen toimintansa oli outoa. Tavallisesti hyvä viini juotetaan vieraille juhlien aluksi. Kun ihmiset ovat jo pikkuisen päissään, he eivät enää erota hyvää viiniä huonommasta. Siksi ei ole mitään järkeä tarjota ensin normiviiniä ja säästellä huippulaatua. Ei kukaan huomaa viinin hyvää laatua enää juhlien loppupuolella.

 

Paljon on kristillisissä piireissä puhuttu siitä, että miten ihmeessä Jeesus saattoi tehdä juhlaväelle tuollaisen määrän viiniä. Eikö sellaisesta tarjoutunut kiusaus juoda itseään kovaan humalaan, mikä taas on tietenkin syntiä?

 

 Jotkut ovat yrittäneet selvitä tästä selittämällä, että Jeesuksen tekemä viini ei ollut vahvaa viiniä, vaan alkoholitonta rypälemehua. Mutta tuo selitys ontuu liian pahasti. Hyvä viini ei tuossa kulttuurissa mitenkään voi tarkoittaa alkoholitonta rypälemehua. Sellainen kun ei säily. Kyllä Jeesuksen viiniksi muuttama vesi oli muuttumisensa jälkeen ehtaa viiniä. Siinä oli prosentteja sen verran kun hyvässä viinissä kuului ollakin. 

 

Ratkaisu ongelmaan löytyy siitä, mikä tämän kertomuksen varsinainen tähtäyspiste on. Se ei ole alkoholipolitiikka eikä raittiuskasvatus (vaikka sillekin on paikkansa). Vaan se on se, mitä tekstin jatko meille kertoo:

 

Tämä oli Jeesuksen tunnusteoista ensimmäinen, ja hän teki sen Galilean Kaanassa. Hän ilmaisi sillä kirkkautensa, ja hänen opetuslapsensa uskoivat häneen (Joh. 2: 11).

 

Pointti on siinä, että veden muuttaminen viiniksi oli ensimmäinen Jeesuksen julkinen ihme. Se, joka pystyy tällaista tekemään, ei ole tavallinen ihminen, vaan jotain aivan erityistä.

 

No mitä erityistä? Hän on Messias, Jumalan Vanhassa testamentissa lupaama Pelastaja. Tämän hänen opetuslapsensa ymmärsivät ja alkoivat vähä vähältä uskoa häneen.

 

Opetuslapset olivat juutalaisia ja siksi perillä Vanhan testamentin Messias -ennustuksista. Eräs tärkeä tyyppi näitä ennustuksia liittää Messiaan ajan siihen että sato, myös viinisato on tavattoman runsas. Näitä ennustuksia juutalaisuudessa oli monia, mutta mainitsen tässä vain yhden:

 

1.Mooseksen kirjassa ennustetaan Messiaasta näin:

 

Ei siirry valtikka pois Juudalta, ei käskijän sauva hänen suvultaan. Hänen heimostaan on tuleva se, jolla on valta, häntä kansat tottelevat. Viiniköynnökseen hän sitoo aasinsa, jaloon köynnökseen aasinsa varsan. Hän pesee viinissä vaatteensa,

rypäleiden veressä pukunsa. Hänen silmissään on viinin hehku, hänen hampaissaan maidon valkeus (1. Moos. 49:10–12).

 

Opetuslapsilta ei jäänyt huomaamatta Kaanan häiden Messiaaseen viittaava vertauskuvallisuus. Jeesus muutti jumalallisella vallallaan sellaisen määrän vettä viiniksi, että siinä olisi tosiaan voinut vaikka pestä vaatteensa. Tai vaikka koko hääväen vaatteet!

 

Jeesuksessa koitti uusi aika, joka oli entiseen aikakauteen verrattuna yhtä ihmeellistä kuin mitä paras viini on veteen verrattuna. Juutalaiset olivat pelkällä vedellä ja niillä täytetyillä rituaalisilla pesualtailla yrittäneet saavuttaa puhtautta Jumalan edessä. Tämän kaiken tylsän ja hedelmättömän vedellä hinkkaamisen sijaan on tullut Messias. Hän räväytti käyntiin Jumalan kansan hääjuhlan ja sinne käsittämättömän paljon erinomaista juhlajuomaa! 

 

Me emme helposti tällaista vertauskuvallisuutta ymmärrä. Meille suomalaisille Kaanaan häiden viini-ihmeestä tulee ensinnä mieleen juopottelu. Mutta tuon ajan juutalaisille ei tullut. Heille tuli mieleen Messias. Jeesus oli muuttanut pelkän veden  yli viideksisadaksi litraksi laadukasta viiniä. Se avasi Jeesuksen opetuslapsien silmät  ja he uskoivat Jeesukseen Messiaana.

 

Käyköön näin meillekin. Jeesus, meidän Herramme ja mestarimme on Messias, Kaikkivaltias Herra. Hänellä on kaikki valta, ja hän voi tehdä paljon suurempiakin tekoja kuin muuttaa veden viiniksi.

 

Nouskaamme tunnustamaan yhteinen kristillinen uskomme.