Helatorstaina 2016

Saarna helatorstaina 2016 Savonlinnan Tuomiokirkossa

Mark. 16:14-20; Ps 110:1-4; Apt. 1:1-11

 

Maailma on nykyisin yhdessä suhteessa hyvin erilainen, kuin mitä se oli vielä 1980 -luvulla. Ero liittyy siihen, miten ihmiset voivat tavoittaa toisensa. Nykyisin meillä on kännykät ja internet. Enää ei haittaa, vaikka sinun ja ystäväsi välissä olisi puoli maapalloa. Melkein joka paikasta löytyy kahvila tai museo tai jokin muu sellainen, jossa on ilmainen internet -yhteys. Ja sitten ei kun tarjoilijalta salasanaa pyytämään ja sitten kirjautumaan, ja hetkessä voit tavoittaa ystäväsi netin kautta.

 

Tämä tarkoittaa sitä, että nykyisin me voimme olla läsnä toistemme luona välimatkasta riippumatta. 1980 -luvulla ja sitä ennen niin ei ollut. Tärkeissä asioissa ihmiset yrittivät saada yhteyden toisiinsa vaikkapa Yleisradion avulla. Me kaikki yli 40 –vuotiaat muistamme, miten radiosta kuului tällaisia kuulutuksia: ”Matti Meikäläinen, lomamatkalla jossain Pohjois-Suomessa. Ottakaa välittömästi yhteys äitiinne Liisa Meikäläiseen.” Nyt tuollainen tuntuu ihan käsittämättömältä, kun Liisa voi kännykän napin painalluksella saada yhteyden Mattiin.

 

Tämä sama asia liittyy tämän päivän eli helatorstain sanomaan. Ensimmäisenä helatorstaina alkoi toteutua Jumalan ja ihmisten välillä vähän samanlainen vallankumous kuin mitä kännykät ja internet ovat saaneet aikaan ihmisten välillä.

 

No miten? No sillä tavalla, että kuolleista ylösnoussut Jeesus otettiin maan päältä taivaaseen. Niin kuin evankeliumissa sanottiin:  ”Kun Herra Jeesus oli puhunut heille tämän, hänet otettiin ylös taivaaseen ja hän istuutui Jumalan oikealle puolelle.”

 

 Siinä tuo taivaallinen internet ja kännykkävallankumous tapahtui, nimittäin se, että Jeesus voi nykyisin olla yhteydessä ihmisiin kaikkialla, paikasta riippumatta.

 

Tämä on hieman vaikea asia ja vaatii selittämistä. Meistä voi nimittäin tuntua siltä, että kun Jeesus otettiin ylös taivaaseen, niin silloin hän meni meistä ihmisistä kauemmaksi ja vaikeammaksi tavoittaa.

 

Mutta asia on ihan päinvastoin. Silloin kun Jeesus eli ja käveli täällä maan päällä, silloin hän saattoi tavoittaa ihmisiä vain yhdessä paikassa kerrallaan. Kun hän oli Galileassa Kapernaum -nimisessä kaupungissa, niin silloin Kapernaumin ihmiset saivat kohdata hänet ja hänessä olevan Jumalan armon. Mutta eivät minkään muun paikkakunnan ihmiset. Tai toki kyllä muutkin; nimittäin jos matkustivat Kapernaumiin, kuulemaan Jeesuksen puhetta ja ihmettelemään hänen rakkauttaan ihmisiä kohtaan. Mutta maantieteellinen välimatka oli erittäin todellinen este ihmisen ja Jeesuksessa olevan Jumalan armon kohtaamiselle.

 

Mutta ensimmäisenä helatorstaina tuo kaikki muuttui. Jeesus ns. ”astui ylös taivaisiin” ja nyt hän ”istuu Jumalan, Isän kaikkivaltiaan oikealla puolella”. Ja se tarkoittaa sitä, että nyt Jeesus pystyy olemaan läsnä kaikkialla maailmassa, yhtä aikaa. Jopa paljon tehokkaammin kuin internetin ja kännykän välityksellä.

 

Miten se tapahtuu? Ensinnäkin on ymmärrettävä, että mitä se tarkoittaa, kun sanotaan, että ”Herra Jeesus otettiin ylös ja hän istuutui Jumalan oikealle puolelle.” Ei se tarkoita kirjaimellisesti sitä, että hän olisi nyt jossain ”ylhäällä”. Vaikka sinä lähtisit tuosta kirkon vierestä raketilla ylöspäin, niin vaikka menisit miten kauas tahansa, niin ei Jeesus siellä istu.

 

Uskontunnustuksen sanat ”istuu Jumalan, Isän Kaikkivaltiaan oikealla puolella”, eivät ne tarkoita konkreettista istumista jossain paikassa. Ei Jumalan taivas ole sitä, että siellä on Isän Jumalan valtaistuin, jonka oikealla puolella Jeesus silkkityynyllä istua nököttää.

 

Se, että Jeesus ”istuutui Jumalan oikealle puolelle”, se tarkoittaa, että hänet korotettiin Jumalan todellisuuteen. Jeesus sai osakseen saman kunnian, joka kuuluu kaikkivaltiaalle Jumalalle. Hän sai saman jumalallisen olemisen tavan, kuin mikä kaiken Luojalla on.

 

No mikä sitten Jumalan olemisen tapa on? Missä Jumala on?

 

Hän on kaikkialla. Jumala on läsnä kaikessa siinä, mitä on olemassa. Jumala on läsnä jokaisessa hiekan sirusessa. Jumala on läsnä siinä ilmassa, jota me hengitämme. Näin on siksi, että Jumala on luonut ihan kaiken. Ja kaikki pysyy olemassa vain siksi, että Jumala ylläpitää sen rakkautensa luovalla voimalla. Jos Jumala lopettaisi tuon vaikutuksensa hetkeksikin, kaikki vajoaisi takaisin siihen ei-mikyyteen, josta Jumala on sen luonut ja kutsunut olemassaoloon.

 

No nyt kun Jeesus ensimmäisenä helatorstaina korotettiin Jumalan luo Jumalan taivaaseen, hän meni sen Jumalan luo, joka on läsnä kaikkialla. Siksi ajan ja paikan muodostama välimatka ei enää ole Jeesukselle mikään este. Hän voi olla läsnä monessa paikassa yhtä aikaa, lähellä niitä, jotka ovat hänen omiaan.

Vähän niin kuin kännykällä, mutta silti paljon enemmän ja paremmin. Se on helatorstain sanoma.

 

Jotta kännykällä tai internetin avulla saisi yhteyden toisiin, sitä pitää käyttää. Näin on myös Jeesuksen laita. Hänen taivaaseen nousemisensa on saanut aikaan taivaallisen internet –vallankumouksen. Mutta ei siitä ole mitään hyötyä, jos sitä ei käytä.

 

Armon valtakuntaan pitää kirjautua sisään. Sitä varten tarvitaan kaksi asiaa: käyttäjätunnus ja salasana. Niiden avulla päästään käyttämään Jeesuksen mahdollistamaa Jumalan armollista läsnäoloa kaikkialla.

 

Käyttäjätunnuksen saa siinä, että on kastettu Jeesuksen omaksi, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Salasana on sitä, että ihminen uskoo Jeesuksesta kertovan hyvän uutisen. Eli uskoo todeksi sen, että Jeesus on syntynyt maailman Vapahtajaksi, minuakin varten.

 

Näistä kahdesta asiasta, Jumalan armon käyttäjätunnuksesta ja salasanasta Jeesus sanoo evankeliumitekstissä näin: ”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille. Joka sen uskoo ja saa kasteen, on pelastuva. Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.”

 

Eli, jos sinut on kastettu, sinä olet saanut pääsyn Jumalan armon valtakuntaan. Ja kun sinä uskot Jeesukseen, silloin sinä käytät tätä henkilökohtaista oikeuttasi. Ja silloin sinä pääset käyttämään iloksesi ja hyväksesi sitä, että Jeesus on lähellä sinua, kaikkialla. Voit hänen kauttaan olla tekemisissä armollisen Jumalan kanssa, joka rakastaa sinua. Mutta jos et usko, silloin et käytä omaa henkilökohtaista salasanaasi. Silloin sinä jäät Jumalan armon valtakunnan ulkopuolelle, eli kadotukseen.

 

Meille vanhemmille ihmisille, jotka emme ole syntyneet tietokone sylissä ja arastelemme tietokoneiden maailmaa, haluan sanoa seuraavat lohdutuksen sanat: ”Edellä käyttämäni vertaus ei ole kovin hyvä.” Jeesuksen meille tuoma Jumalan armo on paljon helpompaa kuin tietokoneet ja niiden maailma. Jeesuksen tuomasta Jumalan armosta pääsee osalliseksi niinkin helposti kuin tulemalla ehtoollispöytään. Siinä saamme omaksemme Jeesuksen ja hänessä olevan Jumalan armon. Eikä tarvitse osata muuta kuin syödä ja juoda ja ottaa kiitoksella vastaan Jeesuksessa oleva Jumalan armo.  Se on läsnä ehtoollisen leivässä ja viinissä, ksoka Jeesus astui Jumalan luo ja voi siksi olla läsnä missä haluaa. Ja hän haluaa olla läsnä ehtoollisessa.

 

Nouskaamme tunnustamaan - -