Uudesta syntymästä

Saarna Savonlinnan Tuomiokirkossa ja Pääskylahden kirkossa

Pyhän Kolminaisuuden päivä, 26.5.2013

Joh 3:1–15

 

Nikodemos -niminen juutalaisten johtomies tuli siis yöllä käymään Jeesuksen luona. Miksi yöllä? Koska olisi ollut poliittisesti epäilyttävää tulla  päivän valossa. Monien mielestä Jeesus nimittäin oli vaarallinen kansankiihottaja.

 

Nikodemos ei selvästikään ollut vakuuttunut näistä syytöksistä. Jeesuksen sanat ja teot olivat tehneet häneen päinvastaisen vaikutuksen. Niistä hän oli puolisalaa puhellut juutalaisten neuvostoon ja fariseuksiin kuuluvien tuttaviensa kanssa. Tästä kertovat Nikodemoksen avaussanat, kun hän yön pimeydessä saapui Jeesuksen majapaikkaan: ” "Rabbi, me tiedämme, että sinä olet Jumalan lähettämä opettaja. Ei kukaan pysty tekemään sellaisia tunnustekoja kuin sinä, ellei Jumala ole hänen kanssaan.”

 

Aika paljon sanottu! ”Me tiedämme, että sinä olet Jumalan lähettämä opettaja.” Muutkin johtomiehet olivat sanoneet, että Jeesuksen oli pakko olla muuta kuin huijari; siitäkin huolimatta, että se ei useampia heistä miellyttänyt.

 

Luulisi, että Jeesus olisi ollut tällaisesta vierailijasta oikein hyvillään. Luulisi, että hän olisi alkanut kehua Nikodemosta. Viimeinkin joku on tajunnut, että kuka minä oikein olen!

 

Mutta  niin ei käynytkään. Niukan lampun valaisemassa huoneessa Nikodemos saa kuulla ihan erilaisen vastauksen: ”Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny uudesti, ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa."

 

Aika tyly vastaus. Sillä se tarkoitti suunnilleen tällaista: ”Et sinä, Nikodemos, oikeasti voi tietää Jumalasta mitään. Etkä sinä siksi pysty tietämään, että olenko minä Jumalan lähettämä opettaja vaiko en. Vaikka olet neuvoston jäsen, sinun pitää syntyä uudesti, jotta voisit tuntea Jumalan.”

 

Voin kuvitella, että Nikodemos oli kuin puulla päähän lyöty. Oli varmasti ollut tunteita kouhuttavaa, kun oli nöyrtynyt kömpimään tämän galilealaisen opettajan luokse yöllä. Ja sitten kun vielä saa kohteliaisiin alkusanoihinsa tällaisen vastauksen. Yöllisen vierailijan sydän löi tässä kohden useamman kerran tyhjää.

 

Nikodemoksen seuraava kysymys on häkeltynyt: ” "Miten joku voisi vanhana syntyä? Miten joku voisi mennä takaisin äitinsä kohtuun ja syntyä toisen kerran?”

 

Mitä uudestisyntymä oikein tarkoittaa? Olenko minä uudestisyntynyt?

 

Tällaisten kysymysten ääreen Jeesuksen vastaus meidät vie. Ne ovat häkellyttäviä kysymyksiä, meillekin, jotka olemme tulleet kirkkoon Jeesuksen eteen, hänestä kiinnostuneina, vaikkakin päivänvalossa. Sanooko hän minullekin: ”Jos ihminen ei synny uudesti, ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa”? Olenko minä uudesti syntynyt? Miten voisin olla?

 

Vastaus löytyy Jeesuksen vastauksesta Nikodemokselle: ” "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä.”

 

”Syntyminen vedestä ja Hengestä”, mitä se on?

 

No se tarkoittaa ensinnäkin kastetta. Sitä on se vedestä syntyminen. Kaste Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, sehän on vettä.

 

Mutta kaste ei ole pelkkää vettä. Eikä se ole pelkkä söpö nimenantojuhla, jossa juodaan sukulaisten kanssa kahvia ja katsotaan, kun pappi myös juo kahvia. Ei, vaan kaste on hengellinen tapahtuma. Siinä ihmiselle annetaan omaksi Jeesuksen sovituskuolema. Se kuolema on tuonut ihmiskunnalle syntien sovituksen ja Jumalan lapseksi pääsemisen. Ja se sovituskuolema annetaan yksittäiselle ihmiselle omaksi kasteen vedessä. Näin Raamattu opettaa: ” Tiedättehän, että meidät kaikki Kristukseen Jeesukseen kastetut on kastettu hänen kuolemaansa. Näin meidät kasteessa annettiin kuolemaan ja haudattiin yhdessä hänen kanssaan, jotta mekin alkaisimme elää uutta elämää, niin kuin Kristus Isän kirkkauden voimalla herätettiin kuolleista.” (Room. 6:3–4)

 

Mutta ei kai kaste yksin riitä? Onhan Suomessakin tosi paljon ihmisiä, jotka ovat kyllä kastettuja, mutta jotka silti eivät välitä Jeesuksesta höykäsen pöläystä. Mitä heidän suhteestaan Jumalaan on ajateltava?

 

Näille ihmisille on kasteen vedessä annettu omaksi Jeesus ja hänen sovitustyönsä. Mutta heissä kaste ei pääse toteutumaan.  Heiltä puuttuu se toinen Jeesuksen mainitsema asia, syntymä Hengestä. Sanoihan hän: ”Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan.” Uudesti syntyminen ei tapahdu pelkästään vedestä, vaan vedestä ja Hengestä.

 

Mitä on se toinen puoli, ”Hengestä syntyminen”? Vastauksen saamme vaikkapa

Johanneksen evankeliumin alusta. Siellä sanotaan Jeesuksesta näin: ”Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen. He eivät ole syntyneet verestä, eivät ruumiin halusta, eivät miehen tahdosta, vaan Jumalasta.” (Joh 1:12–13)

 

Tuossa kohdassa on sanat ”oikeus tulla Jumalan lapseksi”. Ja ilmaus ”syntyä Jumalasta”. Siis selvästi jotain uuteen syntymään liittyvää. Mitä niillä tässä kohtaa tarkoitetaan? Sen saa selville, kun kysyy, että kenelle tuo oikeus tulla Jumalan lapseksi tekstin mukaan oikein kuuluu.  

 

Se kuuluu ”kaikille, jotka uskovat häneen”. Siis kaikille, jotka uskovat Jeesukseen. Heistä sanotaan: ”He eivät ole syntyneet verestä, eivät ruumiin halusta, eivät miehen tahdosta, vaan Jumalasta.”

 

Selvästi sama asia kuin tuo, jonka Jeesus kertoi Nikodemokselle: "Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä.”

 

Jos sinä siis haluat omaksesi sen ”syntymän Hengestä”, josta Jeesus Nikodemokselle puhui, niin usko Jeesukseen. Ota todesta se, että Jeesus on sinun syntiesi sovittaja ja Jumalan Poika. Vaikka et ymmärtäisi hänestä paljoakaan, niin turvaudu sydämessäsi siihen ja luota siihen, että hän on tullut maailmaan sinunkin hyväksesi: syntynyt, kuollut, noussut kuolleista sinun hyväksesi. Silloin sinä otat vastaan Jeesuksen

 

Mutta joku voi kysyä: ”Miten minä voisin uskoa Jeesukseen? Minä kun olen tällainen tavallinen ihminen, enkä ollenkaan uskovainen? Enkä ymmärrä näitä jumala-asioita.”

 

Hyvä keino on aloittaa siitä, että ”onhan minut kuitenkin kastettu”. Siinä minä olen saanut omakseni sen Jeesuksen mainitseman ”syntymän vedestä”. Vaikka se on tapahtunut vauvana enkä muista siitä mitään. Vaikka minulle ei ole opetettu kasteen merkitystä tai en ole kuunnellut opetusta enkä ymmärtänyt sitä. Silti minulle on kasteessa annettu omaksi Jeesus ja hänen kuolemansa ja ylösnousemuksensa tuoma syntien sovitus.

 

Näin oman kasteen todesta ottaminen on samalla myös Jeesuksen todesta ottamista. Näin kasteesta syntyy myös usko. Ja kun sinä uskot, että saamasi kaste pitää sisällään Jeesuksen ja hänen tekemän syntien sovituksen, niin silloin sinussa toteutuu myös se ”syntymä Hengestä”.

 

Miksi Jeesukseen uskominen on ”syntymä Hengestä”? No siksi, että se syntyy Pyhän Hengen vaikutuksesta. Kukaan ei voi omasta voimastaan uskoa Jeesukseen eikä edes haluta sellaista uskoa. Se on Jumalan Pyhän Hengen vaikutusta ihmissydämessä. Pyhä Henki käyttää hyväkseen papin tai jonkun muun kristityn puhumia tai kirjoittamia sanoja Jeesuksesta. Näin Pyhä Henki vakuuttaa ihmisen sydämelle toisen ihmisen kautta, että Jumalan lupaukset Jeesuksen tuomasta hyödystä, että ne koskevat häntäkin.

 

Ja silloin, ihan huomaamattaan ja itse vaikuttamattaan ihmiseen syntyy uusi suhde Jumalaan. Koska on kastettu ja uskoo Jeesukseen. Silloin hän syntyy uudesti vedestä ja Hengestä. Ei siinä kysytä muuta. Ei esimerkiksi tunteita. Niitäkin Jumala joskus antaa, mutta ne eivät ole olennaista. Olennaista on kaste ja Jeesuksen minulle tuoman hyödyn todesta ottaminen.